-->
.
Idén lett 10 éves az Alkonyat! :D
Október 5-én volt tíz éve, hogy megjelent Stephenie Meyer népszerű könyvsorozatának első része. Az Alkonyat már a megjelenésekor meghódította a szerelemre és izgalmakra vágyó tinédzserek szívét világszerte, mely rajongás csak tovább fokozódott a filmek megjelenésével. A sorozat írónője, Stephenie Meyer J.K. Rowlinghoz hasonlóan munkanélküliként tengette az életét, azóta viszont minden idők egyik legsikeresebb írónője vált belőle. A 10 éves évforduló kapcsán íme 10 érdekesség a sorozat első részéről!
http://kepkezelo.com/images/xhndq2y14pf5jrulxkvx.jpeg
1. Az írónő megálmodta a történetet, és annyira megtetszett neki az, ahogyan a vámpír srác beleszeretett áldozatába, hogy eldöntötte: papírra veti a sztorit. "Amikor felébredtem, nagyon izgatott lettem, hogy hogyan tovább ezek után. Vajon végezni fog szerelmével Edward vagy örökké együtt maradnak? Akkor még mindkét végkimenetelre 50-50%-os esély volt" - elevenítette fel Stephenie.

2. Bella karakterét nagyban határozta meg az írónő személye, ugyanis saját elmondása szerint öt Barbie külsejű lány volt a legjobb barátnője scottsdale-i középiskolájában, azonban amikor Provóba költözött minden megváltozott: a másik nem végre érdeklődést mutatott irányába. Ide vezethető vissza, hogy a történet elején a hétköznapi Belláért egy csapásra megőrülnek az osztálytársai.

3. A könyv borítóján látható alma a Bibliára vezethető vissza, ugyanis azt kívánta szimbolizálni az írónő, hogy Bella és Edward ugyanilyen tiltott gyümölcsök voltak egymás számára. "A legérdekesebb dolog az almában, hogy több jelentéssel is bírhat. Vegyük például a Hófehérkét: egyetlen harapás, és mindörökké egy koporsóba zárva fekszel élet és halál között lebegve... Vagy ott van Paris és az arany alma története a görög mitológiában - láthattuk, mennyi bajt okozhat. Az alma egy nagyon sokoldalú gyümölcs."

4. Az Alkonyat megjelenése előtt Stephenie már írt egy alternatív folytatást húga születésnapjára, később ezt dolgozta át, és született meg az Újhold.

5. Mindnight Sun (Éjféli nap) címmel Stephanie elkezdte megírni a történetet Edward szemszögéből is, de végül nem fejezte be, mivel a kézirat egy részét valaki feltöltötte az internetre. "Nagyon szomorú voltam, hogy ez megtörténhetett, és még most is így érzek" - vallotta az írónő.

6. Miután elkészült az első résszel, Stephanie tizenöt különböző ügynökséget keresett meg a kézirattal, és csak egy hónappal később járt sikerrel. Öten nem válaszoltak neki, kilencen elutasították, és csupán egyetlen felkérést kapott, melyre rögtön le is csapott. "A kéziratok elküldésétől számított egy hónapon belül volt ügynökségem, és aláírtuk a szerződést további három könyvre" - emlékezett vissza a kezdetekre.

7. Az Alkonyat a különböző országokban különböző címekkel jelent meg: Németországban Hajnalig, Finnországban Kísértés, Franciaországban pedig Igézés cím került a könyvek borítójára.

8. Catherine Hardwicke volt a leggyorsabb rendező, aki lecsapott a műre, és határozott elképzeléssel kereste fel Meyert a filmadaptációt illetően. Ő maga választotta ki Kristen Stewartot Bella szerepére, mégpedig a Pánikszobában nyújtott remek alakítására hivatkozva és arra, hogy a lány korban is passzol a karakterhez.

9. Több ezren jelentkeztek Edward szerepére, ám a stábot végül Robert Pattinson nyűgözte le a próbaforgatáson, amikor a csókjelenetet gyakorolták. "Az ágyban próbáltuk a csókjelenetet, és amikor megláttam Robot és Kristent és a közöttük működő kémiát, akkor már tudtam, hogy ő lesz a befutó" - magyarázta a rendező.

10. A filmbe a véletlennek köszönhetően került bele Robert Never Thinkje, ugyanis egy rajongó fedezte fel a dalt a YouTube-on, beajánlotta a készítőknek, ők pedig betették bónusz dalnak. Később a színésznek felajánlották, hogy írja meg Bella altatódalát, de ő elutasította ezt, így Carter Burwell kapta a lehetőséget.


:)